Aspecte privind protocolul clinic naţional „Hernia strangulată a peretelui abdominal antero-lateral”
- 141 views
Chirurgii de la diferite baze clinice ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și-au dat întâlnire în data de 28 aprilie curent pentru a pune în discuție protocolul clinic naţional Hernia strangulată a peretelui abdominal antero-lateral, care a fost prezentat de Vasile Guzun, medic chirurg la Clinica chirurgie generală-semiologie nr. 3.
Protocolul a fost elaborat de reprezentanții Catedrei de chirurgie generală-semiologie nr. 3 sub coordonarea prof. Evghenii Guțu, șef catedră, dr. hab. șt. med. Protocolul a trezit un interes aparte și discuții aprinse în rândul participanților, dat fiind faptul că este primul în chirurgia de urgență și mai sunt necesare unele ajustări. Pe marginea acestui subiect s-au pronunțat și profesorii universitari Gheorghe Rojnoveanu și Evghenii Guțu, care au încurajat specialiștii să vină cu opinii și sugestii în scopul îmbunătățirii calității acestuia, astfel încât să contribuie la facilitarea activității chirurgului.
Un alt subiect la ordinea de zi a fost contribuția profesorului Nicolae Testemiţanu în dezvoltarea serviciului chirurgical în țara noastră, în special a celui de ortopedie și traumatologie, prezentat de Vitalie Iacubițchi, asistent universitar la Catedra de ortopedie şi traumatologie. Potrivit profesorului Gheorghe Rojnoveanu, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, chiar dacă regretatul Nicolae Testemițanu vine din chirurgia generală, el a susținut toate domeniile atât în calitate de specialist, cât și ca manager al ocrotirii sănătății. Pe parcursul activității sale, Domnia Sa a creat o școală de savanți și medici care au efectuat stagii practice în cele mai dezvoltate centre spitalicești din fosta URSS, ca mai târziu să se întoarcă și să profeseze la noi în țară. „Cu toții ne-am creat o imagine și mai amplă despre Nicolae Testemițanu ca manager, dascăl, înaintaș al tuturor generațiilor care sunt prezente în sală și pentru cele viitoare, fapt pentru care ne exprimăm toată cinstea, recunoștința și gratitudinea noastră”, a mai adăugat profesorul.
Evenimentul a fost organizat de Catedra de chirurgie generală-semiologie nr. 3, în colaborare cu Asociaţia Chirurgilor Nicolae Anestiadi din Republica Moldova, în contextul Anului Nicolae Testemițanu și se înscrie în șirul de manifestări dedicate ilustrului savant, distinsului profesor, rector şi ministru al sănătăţii.
În timpul apropiat societatea chirurgilor va organiza un workshop privind tratamentul anticoagulant al trombozelor venoase profunde.
[nggallery id=529]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii