Festivalul cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”
- vizualizări: 99
Reprezentanții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au participat la cea de-a III-a ediție a Festivalului cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, ce a avut loc la 12 noiembrie la Academia de Științe a Moldovei (AȘM). Evenimentul a fost organizat AȘM și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova.
Festivalul a debutat cu inaugurarea unei expoziții la care au fost prezentate rezultatele științifice obținute în anii 2023-2024 de către universități și instituțiile de cercetare din țară. „Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare este un moment de reflecție și de celebrare a progresului științific, dar și a unității în eforturile pentru o lume mai bună”, a menționat președintele AȘM, Ion Tighineanu.
Vicepreședinta AȘM, academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemiţanu”, a felicitat participanții pentru devotamentul și profesionalismul lor, subliniind faptul că, în pofida dificultăților financiare, spiritul de colaborare rămâne unul puternic: „Știința este făclia adevărului și un simbol al unității, mai mult ca oricând”.
Medici rezidenți, studenți-doctoranzi, cercetători și cadre științifico-didactice de la universitatea noastră au prezentat rezultatele obținute în cadrul proiectelor de cercetare, inclusiv cele realizate prin colaborare internațională: Particularitățile morfologice ale nervului facial; Evaluarea eficacității diagnosticului și tratamentului depresiei și anxietății; Tehnici de instruire în cardiologie a tinerilor cercetători; Comorbidități cardiovasculare la pacienții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică în exacerbare; Șunt antiglaucomatos cu doua supape; Cancerul oral nu așteaptă. Programeaza-te pentru un control azi!; Prezentarea biomaterialelor pe bază de colagen din complexul ombilical placentar pentru utilizarea în chirurgia oro-maxilo-facială și chirurgia reconstructivă; Accidentul vascular cerebral și epilepsia; Phage treatment and wetland technology as intervention strategy to prevent dissemination of antibiotic resistance in surface waters (PhageLand); Research4Life Country Connectors Moldova – Colecțiile Research4Life: Hinari, AGORA, OARE, ARDI, GOALI ș.a.
La expoziție au participat reprezentanții următoarelor subdiviziuni: Catedra de anatomie și anatomie clinică, Disciplina de cardiologie, Disciplina de sinteze clinice, Catedra de oftalmologie, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orala „Arsenie Gutan”, Disciplina de microbiologie și imunologie, Disciplina de igienă, Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, Centrul Științifico-Practic în domeniul Plantelor Medicinale, Laboratorul de endocrinologie, Laboratorul de gastroenterologie, Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare, Centrul de medicina personalizată, Biblioteca Științifică Medicală, Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală în colaborare cu Departamentul de neurologie, epileptologie și boli interne, și Centrul Comprehensiv AVC de la Institutul de Medicină Urgentă.
Festivalul a culminat cu lucrările conferinței „Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă”, organizată în comun cu Academia Română.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii