Întâlnirea rectorului Ion Ababii cu mediciniștii
- vizualizări: 93
În data de 13 decembrie curent, a avut loc tradiționala întrunire anuală a studenților Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” cu rectorul Ion Ababii, la care a participat și Didina Nistreanu, secretarul științific al Senatului și Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic şi Management Academic.
Pe parcursul întrevederii, cei prezenți au discutat despre procesul de studiu, reușita studenților, metode de evaluare a cunoștințelor, comunicarea dintre profesor și student, condițiile de trai în cămine, efectuarea practicii în clinicile universitare ș.a. Cu această ocazie, academicianul Ion Ababii a îndemnat studenții să colaboreze, să fie deschiși și obiectivi în evaluarea calității predării și să vină cu propuneri de îmbunătățire continuă a tuturor proceselor desfășurate în universitate, astfel ca, într-un final, Universitatea să formeze medici și farmaciști competenți și profesionişti, care vor activa în sistemul național de sănătate și nu doar. Rectorul a subliniat că profesorii depun eforturi mari pentru a actualiza programele de studii în vederea trecerii la o nouă formă de predare și evaluare a cunoștințelor, în conformitate cu cerințele și Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, și anume cu cele ale Federației Mondiale pentru Educație Medicală și ale Asociației Școlilor Medicale din Europa.
În cadrul întrunirii, studenţii au primit răspunsuri la o serie de întrebări legate de procesul de studiu, metodele de evaluare a cunoștințelor curentă şi finală, elaborarea testelor ș.a. Totodată, a fost discutată metoda de formulare a testelor și care ar fi soluțiile pentru ca acestea să reprezinte o oportunitate de îmbunătăţire a calităţii nivelului de studii.
O problemă stringentă, care a stârnit discuții aprinse, este deplasarea studenților de la Mălina Mică în centru și invers, fapt ce creează mari dificultăți în organizarea procesului didactic. Profesorul Ababii a accentuat că adresările instituției către Primăria mun. Chișinău nu s-au încununat cu succes, astfel, în prezent, se caută posibilități de închiriere a autobuzelor pentru a asigura deplasarea atât a cadrelor didactice, cât și a studenților în ambele direcții. O altă soluție ar fi ca o parte dintre catedrele amplasate în blocurile didactice din sectorul Centru, să fie transferate la Mălina Mică.
O altă problemă inclusă în ordinea de zi a fost condițiile de trai în căminele studenţeşti. În acest context, rectorul Ababii a menționat că unele dintre acestea urmează să fie renovate în următorul an şi, de asemenea, se preconizează un proiect de amenajare a unor spații de odihnă și recreere în Campusul studențesc de pe str. Mălina Mică, prin construcția unui havuz și amenajarea unei zone verzi în fața Căminului nr. 10. Mediciniștii au votat în unanimitate pentru implementarea acestui proiect.
La final, administrația USMF „Nicolae Testemițanu” a îndemnat tinerii să învețe bine, să participe activ în activitățile curriculare și extracurriculare, iar pe viitor, când vor deveni specialiști, să rămână și să profeseze aici, acasă, deoarece țara are nevoie de ei.
[nggallery id=652]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii