Sesiune de instruire privind resursele informaționale în limba franceză disponibile pe platforma Research4Life
- vizualizări: 194
Studenți din anul VI și cadre didactice de la Filiera universitară francofonă, programul Medicină al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au participat la sesiunea de informare și instruire cu tema «Ressources informationnelles électroniques en français accessibles sur la plateforme Research4Life» („Resurse informaționale electronice în limba franceză accesibile prin intermediul platformei Research4Life”), organizată la 11 noiembrie 2024.
Atelierul a fost ținut de către Silvia Ciubrei, coordonator al proiectului ”Research4Life Country Connectors Moldova” (lansat și gestionat de Organizația Mondială a Sănătății), director adjunct al Bibliotecii Științifice Medicale a Universității.
Participanții au fost familiarizați cu strategiile de căutare a cărților și revistelor electronice în limba franceză în cele 5 colecții: Hinari, AGORA, OARE, ARDI și GOALI, cu biblioteca electronică HAL - science ouverte, baza de date LiSSa, Littérature Scientifique en Santé. Totodată, în cadrul atelierului au fost prezentate câteva baze de date (Embase, CINAHL, ProQuest, Lens: Scholarly Works, Lens: Patents, Lens: Patseq), inclusiv cele scientometrice (SCOPUS, Dimensions), biblioteci electronice, materiale de referință (Web of Science Researcher Profiles, Author Academy, Author Mapper, Springer Journal Selector) și resurse axate pe dovezi științifice (EBM: Cohrane Library, DUODECIM: Evidence Based Medicine Guidelines, Essential Evidence Plus) și colecții în acces deschis.
„Scopul nostru este ca dvs. să utilizați produse informaționale calitative și valoroase, iar noi să beneficiem de studii și cercetări originale. Ulterior, acestea vor fi încărcate în Repozitoriul instituțional, ce are un rol important pentru imaginea universității noastre prin promovarea accesului deschis la informație, și contribuie la sporirea vizibilității instituționale, inclusiv la clasamentul internațional Webometrics”, a subliniat Silvia Ciubrei.
Formatoarea a menționat despre importanța resurselor informaționale disponibile prin intermediul platformei Research4Life pentru cadrele didactice, cercetători și studenți, în special pentru cei internaționali, care studiază în limba engleză. Începând cu anul II, odată cu participarea la conferințele științifice anuale, studenții deja trebuie să cunoască noțiuni generale despre metodologia cercetării și etapele de realizare a unui studiu, sursele de informare și strategii de căutare a informației. Iar din anul III de studii, când instruirea se desfășoară la disciplinele clinice, studentul trebuie să demonstreze o cultură a informației mai avansată, să aplice competențe de analiză, sinteză și gândire critică, să cunoască și să exploreze resursele axate pe evidențe științifice (medicina bazată pe dovezi: review-urile sistematice, meta-analizele, studiile și ghidurile clinice).
Corina Iliadi-Tulbure, prodecană la Facultatea de Medicină nr. 1, a sugerat că aceste formări sunt necesare pentru studenți încă din primii ani de studii și ar trebui extinse, deoarece în universitate se implementează conceptul de educație prin cercetare. „Informația este atât de amplă și bună, și abordarea este destul de comprehensivă. Noi mereu vorbim despre medicina bazată pe dovezi, despre baze de date importante și actuale, și despre faptul că trebuie să evităm publicarea în reviste prădătoare, iar Research4Life chiar este o sursă relevantă. În primul rând, este o platformă sigură, care te învață cum să educi generațiile mai tinere”, a menționat prodecana.
Participanții s-au declarat impresionați de spectrul vast de resurse informaționale accesibile prin intermediul platformei Research4Life. Marina Scobioală, studentă în anul VI la Medicină, a afirmat că produsele Research4Life sunt foarte utile pentru realizarea cercetărilor, în special, acum la final, pentru teza de absolvire.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Angajabilitate Francofon (Centre d’Employabilité Francophone) în colaborare cu Biblioteca Științifică Medicală și Decanatul Facultății de Medicină nr. 1.
Research4Life oferă instituțiilor din țările cu venituri mai mici, inclusiv pentru cele din Republica Moldova, acces on-line la peste 200 de mii resurse academice și profesionale evaluate (colecțiile Hinari, AGORA, OARE, ARDI și GOALI), la un preț redus. Instituțiile eligibile sunt: universitățile, instituțiile de cercetare, ministerele și agențiile guvernamentale, spitalele publice și alte instituții din domeniul sănătății, centrele de formare profesională, bibliotecile publice ș.a. Research4Life este dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și are scopul este de a reduce decalajul de cunoștințe dintre Nordul și Sudul global, facilitând accesul la informația științifică și publicarea rezultatelor cercetătorilor din Sudul global, și de a contribui la o lume mai echitabilă a cercetării, pentru a îmbunătăți educația, cercetarea și elaborarea politicilor în sănătate, agricultură, mediu și alte științe ale vieții, fizice și sociale.
Pentru a primi datele de acces (numele de utilizator și parola), apelați la Biblioteca Științifică Medicală.
Mai multe detalii privind înregistrarea la Research4Life găsiți pe https://www.research4life.org sau scrieți un mesaj pe research4lifeccmoldova@gmail.com
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii