Un grup de experți ai Universității a elaborat un nou îndrumar de expertiză medicală pentru angajații structurilor de forță
- vizualizări: 1264
Un grup de cadre științifico-didactice de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a elaborat, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, îndrumarul „Criterii și norme de diagnostic, evaluare și expertiză medicală în cadrul MAI și Centrului Național Anticorupție”.
În semn de recunoștință pentru efortul depus, la 2 martie curent, secretarul de stat al MAI Daniella Misail-Nichitin și comisarul-șef Ion Vaculin, șeful Serviciului medical al MAI, au vizitat universitatea noastră pentru a înmâna membrilor echipei de experți publicația și un blazon – simbolul Serviciului medical al MAI, pentru contribuție la elaborarea îndrumarului, се reprezintă un instrument modern реntru determinarea aptitudinilor fizice și psihice ale candidaților la angajare elaborat în conformitate cu standardele Uniunii Еurореnе.
În timpul întrevederii, rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a menționat că, de comun acord cu conducerea MAI și administrația Spitalului din subordine s-a convenit asupra fortificării relațiilor de colaborare interinstituțională. „USMF Nicolae Testemiţanu este gata să ofere potențialul său didactic, clinic și științific spitalulului respectiv, inclusiv pentru crearea și dezvoltarea clinicilor universitare. Respectiv, politica de dezvoltare a MAI prevede consolidarea sistemului medical, în special construcția unui bloc chirurgical dotat cu utilaj modern, ceea ce ar fi benefic pentru angajații structurilor de forță și ar duce la îmbunătățirea calității actului medical”, a accentuat rectorul.
La rândul său, secretarul de stat Daniella Misail-Nichitin, absolventă a universității noastre, și-a exprimat sentimentul de bucurie de a reveni la Alma Mater și a remarcat ascensiunea și modernizarea USMF „Nicolae Testemiţanu” din ultimii ani. „Aduc toată aprecierea și recunoștința pentru munca depusă de fiecare în parte la revizuirea baremelor și a criteriilor de evaluare a viitorilor angajați – funcționari publici cu statut special, a studenților și a persoanelor care își doresc să revină în structurile afacerilor interne. A fost cu adevărat o muncă colosală, dar absolut necesară în contextul ralierii la standardele naționale și internaționale în domeniu. Sper că vom avea în continuare și alte experiențe similare de colaborare. Din perspectiva resurselor umane ale MAI, ne dorim angajați sănătoși care își evaluează cât mai timpuriu problemele de sănătate și pot beneficia de tratament corespunzător. Totodată, persoanele care s-au ales cu anumite patologii pe parcursul activității profesionale sau au probleme medicale vor putea să se regăsească în continuare în sistemul afacerilor interne, dar într-o funcție care să corespundă stării de sănătate”, a punctat oficialul MAI.
„Lucrul titanic pe care l-am realizat împreună s-a conturat într-un manual ce a fost înregistrat în patrimoniul național ca proprietate intelectuală, fapt pentru care vă felicit. Acesta urmează să fie actualizat la fiecare 5 ani”, a adăugat Ion Vaculin, care a adresat mulțumiri experților pentru realizarea acestui proiect.
Din colectivul de autori fac parte: profesorul universitar Lucia Mazur-Nicorici, coordonatoarea proiectului, conferențiarii universitari Sanda Buruiană, Adela Țurcanu, Doina Rusu, Snejana Vetrilă, Eugen Russu, Valentin Oprea, Boris Nedelciuc, Angela Corduneanu, Dumitru Harea, Vasile Gavriluța și Oleg Pulbere.
Parteneriatul între USMF „Nicolae Testemițanu” și MAI a fost instituit în baza Acordului de colaborare interinstituțională, semnat la 27 iulie 2022.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii